Humanitarni projekt

Bansi poroča, RTV Slovenija

Otroci, ki obožujete konje, v prihajajočem poletju boste lahko pod okriljem Konjeniške zveze Slovenije konje tudi pobliže spoznali, jih pobožali, očistili s krtačo, izurjene jahače in inštruktorje konjev kaj vprašali, tudi sami občutili, kako je sedeti v sedlu in še in še.

Bansi poroča, RTV Slovenija

Celoten projekt poteka pod naslovom 300 otrok na konja. V Ljubljani smo se udeležili predstavitve tega projekta.

Pobuda za projekt je nastala v Konjeniški zvezi Slovenije, ki si je zastavila cilj, da v letu 2013 v različne programe vključi 300 otrok iz vse Slovenije.

Gre za dogodke, ki bodo zajemali tudi prilagojene programe in terapevtsko jahanje otrok. V sodelovanju z različnimi organizacijami bodo na ta način tudi otroci z manj možnostmi kot tudi skupine otrok s posebnimi potrebami imeli priložnost spoznati konje.

V Ljubljani so na predstavitvi projekta že sedeli na konjih in ponijih. Otroci so bili zelo navdušeni.

Vabljeni k ogledu videoposnetka, v katerem lahko izveste mnogo koristnih informacij o projektu, otroci pa so nam tudi povedali, kaj konji jedo, kako se skrbi za njih, kako je treba biti med jahanjem oblečen, kaj sodi v obvezno opremo jahačev in še kaj.

Programi se bodo izvajali v vseh regijah po Sloveniji s pomočjo organizatorjev, ki so strokovno usposobljeni in izkušeni za izvajanje različnih oblik dela s konji in terapevtskega dela med udeleženci in konji (inštruktorji konjev, jahači in drugi, ki skrbijo pri negi in nasvetih o konjih).

Ste tudi vi že kdaj krtačili ali jahali konja? Pišite nam na bansi@rtvslo.si in z nami delite to izkušnjo. Seveda bomo zelo veseli tudi kakšne risbice ali fotografije, na katerih so te prelepe in elegantne živali.

Zakaj se projekt imenuje 300 otrok na konja? Zato, ker bo v tem projektu okrog 300 otrok deležnih brezplačne izkušnje s spoznavanjem najrazličnejših informacij in izkušenj s konji.

Poglejmo zdaj še malce pozitivne učinke jahanja! Ena izmed tovrstnih značilnosti je gotovo pozitiven vpliv na gibalne in psihosocialne funkcije ter dinamično zdravljenje, ki je usmerjeno na celotno človeško telo, tako odraslih kot otrok.

Jahanje tudi vzbuja in nadgrajuje pozitiven odnos med živalmi, okoljem in naravo. Lahko se boste naučili prisluhniti konjem in se z njimi sporazumevati.

V prihodnjih dneh, tednih in mesecih spremljajte programe konjeniških klubov, jahalnih šol in mnogih drugih, ki se ukvarjajo s konji, po vsej Sloveniji in bodite pozorni, če ravno v vašem kraju poteka projekt 300 otrok na konja.

Konjeništvo je lahko izjemno zanimivo tudi za tiste, ki ne potrebujete ali si ne želite izkušnje jahanja, saj se lahko projekta udeležite tudi kot opazovalec in na ta način pobliže spoznate tovrstno športno rekreacijo oziroma preživljanje prostega časa s konji in delo v kobilarni ali konjeniškem klubu.

Krtačenje konja.

Hop, hop s konji na sprehod.

Tako pa je videti opazovanje konjev, medtem ko ti skupaj s svojimi jahači trenirajo skok čez ovire.

Tako kot vsak človek ima tudi vsak konj svoje karakterne značilnosti, ki jih jahači morajo upoštevati. Pri rednem treniranju se med jahači in konji vzpostavi zelo močan odnos in jahači z leti spoznajo svojega konja tako dobro, da se znajo z njim odlično sporazumevati. Izkušeni jahači so nam namreč povedali, da takoj začutijo, kdaj je njihov konj utrujen, kdaj je žejen, lačen, kdaj potrebuje daljši ali krajši trening. Izjemno zanimivo, kajne?

Tukaj pa že gre zares - videli smo zelo visoke skoke čez oviro.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

Video in montaža: Maja Ikanovič

RTV SLO, Bansi poroča

Medijski pokrovitelji

Produkcija: Interplanet