Humanitarni projekt

300 in več srečnih obrazov otrok na konju

Zaključek humanitarnega projekta »300 otrok na konja« za letošnje leto, se je odvijal v Kobilarni Lipica.

300 in več srečnih obrazov otrok na konju

Konjeniška zveza Slovenije - KZS si je v začetku letošnjega leta zastavila cilj, da bo v različne programe s konjem, brezplačno vključila 300 otrok iz vse Slovenije.

Programi s konji so bili prilagojeni starosti otrok in njihovim fizičnim sposobnostim.

V programe in terapevtsko jahanje je KZS, preko različnih partnerjev, vključila  tudi otroke z manj možnostmi in skupine otrok s posebnimi potrebami.

Programi so se izvajali  v vseh regijah po Sloveniji,  preko mreže podizvajalcev, članov KZS. Za izvajanje različnih oblik dela s konji in terapevtskega dela med udeleženci  in  konji, so skrbeli strokovno usposobljeni  in izkušeni kadri KZS .

Projekt so podprle in pri izvajanju sodelovale različne organizacije: Olimpijski komite Slovenije, Zveza prijateljev mladine, Fundacija za šport in pokrovitelji, ki so otrokom omogočili brezplačno udeležbo.

Zastavljeni cilj »300 otrok na konja« je KZS krepko presegla, saj so le v času poletnih počitnic, v Kranjski gori, v počitniškem domu Zveze prijateljev mladine, v dveh mesecih omogočili stik s konji več kot 300 otrokom iz cele Slovenije. Tam so imeli stalno nameščena dva konjička, ki sta bila voljna celodnevnega druženja z otroci. Za pravilen odnos med konjem in otroci pa je ves čas skrbel Peter Prešeren iz KK PIP Ljubljana. Prav Peter se je otrokom izredno priljubil in so ga nekateri otroci ob ponovnem srečanju, tokrat v Lipici, zelo toplo pozdravili.

Pred zaključkom projekta v Lipici, se je v okviru projekta »300 otrok na konja« organiziral še en zelo obiskan dogodek, in sicer v  Mariboru. Konjeniški klub Karlo je gostil več kot 200 otrok, ne le iz Maribora, temveč iz vse Štajerske in Prekmurja.

Ob zaključku projekta so v Lipico prišli otroci v organizaciji  Zveze prijateljev mladine Moste. Bilo jih je za cel avtobus. Program, ki so ga pripravili v Kobilarni Lipica in v sodelovanju s KK Lipica, je bil namenjen otrokom starim od 5-12 let. Ob prihodu v Lipico, jih je najprej pozdravil  Darko Ravnikar,predstavnik Lipice. Tudi Anita Ogulin je pozdravila vse prisotne in se Lipici zahvalila za gostoljubje in možnost, da so tokrat prisotni otroci privilegirani s programom,ki so ga zanje pripravili v Lipici. Otroci so se seznanili z obnašanjem konj, njihovo govorico,navadami…in sledilo je tisto nepozabno. Prav vsak otrok je lahko  pobožal Lipicanca in se kasneje tudi stisnil k njemu, ga objel in ob takšni izkušnji, objemu Lipicanca, se je iz otroških obrazov razlivala sreča in tudi tisti, najbolj plašni, so premagali strah in se  le s težka ločili od njih. V Kobilarni Lipica so otrokom omogočili tudi ogled kobilarne in muzeja Lipicanca-Lipikum.   

Ob zaključku letošnje akcije 300 otrok na konja,  se Konjeniška zveza Slovenije zahvaljuje vsem članom KZS in klubom, ki so pristopili k izvajanju projekta. Posebna zahvala pa gre  gospe Aniti Ogulin iz Zveze prijateljev mladine, Olimpijskem komiteju, Fundaciji za šport za podporo in seveda pokroviteljem , saj je Konjeniška zveza Slovenije z njihovo pomočjo osrečila ne le 300, temveč več kot 500 otrok.

»S projektom bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Ime akcije »300 otrok na konja« bo ostalo,  cilji pa bodo  bistveno višje zastavljeni.« je dejal Zlatko Polajžer, generalni sekretar KZS in vodja projekta.

 Vodilo Konjeniške zveze Slovenija  za prihodnje leto pa so besede , ki jih je gospa Anita Ogulin izrekla ob letošnjem zaključku projekta v Lipici  »….da smo s tem projektom dali enake možnosti vsem otrokom…..«. 

Medijski pokrovitelji

Produkcija: Interplanet